Relatia efort-oboseala-refacere

Mihai Neaga

Antrenamentul sportiv are ca obiectiv principal dezvoltarea capacitatii de performanta si presupune repetarea sistematica a unor actiuni motrice (exercitii fizice), care de cele mai multe ori induc o stare de oboseala in organismul sportivului.

Oboseala reprezinta starea tranzitorie, produsa de o activitate prelungita sau excesiva, caracterizata prin scaderea potentialului functional al organismului si prontr-o senzatie subiectiva,caracteristica( nu toti sportivii resimnt in acrelasi fel oboseala).

Antrenamentul trebuie sa produca aceste stari de oboseala, dar trebuie sa evite ca acestea sa fie excessive.

Oboseala si restabilirea sunt considerate principalele valori de control ale antrenamentului sportiv.

Producerea oboselii este impartita in doua faze:

  • Oboseala latenta- poate fi depasita, capacitatea de performanta mentinandu-se la un nivel ridicat, prin efort de vointa. Ea se caracterizeaza prin economicitatea miscarilor,scaderea gradului de coordonare, motricitate muscular scazuta,fenomene care apar de obicei in a doua parte a efectuarii activitatii respective.Aceasta se datoreaza in principal reducerii inseminate a rezervelor energetic din grupele muscular solicitate si dispare odata cu refacerea lor.
  • Oboseala manifesta-determina scaderea capacitatii de efort si este insotita de refuzul de a continua activitatea in regimul planificat.In aceasta faza,oboseala este complexa si nu poate fi depasita in scurt timp.
  • Acestor faze normale li se adauga treptat stari de oboseala tot mai profunde, care pe masura trecerii timpului, se cumuleaza fara a mai putea fi compensate prin procesele de refacere, ajungandu-se la oboseala excesiva sau supraantrenament.
  • Oboseala psihica sau subiectiva(observabila sau neobservabila, reala sau imaginara) diminueaza capacitatea de performanta , sportivii devin irascibili, nesociabili,cad in stari depresive, manifesta panica sau neliniste nejustificata(anxietate).In unele cazuri apar stari nespecifice:dureri de cap, ameteli, tulburari digestive si cardiac, insomnia, etc.
  • Prin revenire se intelege fenomenul de stabilire a echilibrului homeostazic initial, dupa prestarea unei activitati, iar refacerea si restabilirea vizeaza fenomenul de reorganizare si restructurare a organismului ca urmare a unor eforturi de diferite marimi si orientari.