Modul in care ne hranim este extrem de important pentru nivelul de energie al organismului.

Si pentru ca un organism sa fie energic si sanatos trebuie sa functioneze in parametrii corespunzatori.

Atunci cand facem sport, un rol foarte important in energizarea organismului il joaca proteinele.  Cand vorbim despre organism sanatos, ne dam seama ca avantajele consumului de proteine sunt numeroase si variate.

Ajunsa in organism si consumata in mod regulat, proteina intretine totalitatea procedurilor complexe ce au loc in organism cu scopul de a procesa substantele.

Proteina consumata corespunzator ajuta la: echilibrarea nivelului de pH din sange: la protejarea si refacerea tesuturilor; regleaza regimul de functionare a fluidului corpului; pondereaza activitatea hormonala si nu in ultimul rand reprezinta o sursa de energie.

Atunci cand nu facem sport nu avem nevoie de cantitati impresionante de proteine. Dar daca vrem sa ne mentinem in forma si sa ardem cat mai multe calorii prin sport, va trebui sa urmam o dieta mai bogata in proteine. Cu cat aportul de proteine este mai aproape de cel optim, cu atat vom fi mai aproape de un organism sanatos si aspectuos. Daca ridicam greutati si nu consumam proteine este chiar contraproductiv. Proteinele sunt obligatorii in toate sporturile, inclusiv in cele de anduranta, precum alergarea sau ciclismul.

Daca vrem sa fim in forma atunci cand desfasuram o activitate sportiva, trebuie sa mancam cel putin cu doua ore inainte de sport o masa in care carbohidratii sa fie prezenti mai mult decat proteinele. Un shake din proteine vegetale combinat cu fructe este o alta solutie alimentara inainte de sala.

La o jumatate de ora si pana in doua ore dupa sala, se recomanda o masa in care sa domine proteinele. Cele din soia sunt solutia cea mai naturala si dietetica, dar si carnea slaba este recomandata. Ca si alternatica: combina bucati de fructe uscate cu alune, migdale si nuci, pentru o gustare care sa te mentina in forma dupa sport.

Multe alimente, inclusiv nucile si fasolea, reprezinta o sursa buna de proteine. Insa cele mai recomandate raman lactatele, ouale, carnea rosie slaba, carnea de pasare si pestele. Proteinele animale sunt considerate complexe deoarece contin proportiile corecte de aminoacizi esentiali pe care organismul ii poate sintetiza, in plus aprovizioneaza organismul cu fier si zinc, toate acestea fiind necesare pentru o buna functionare a organismului.

Proteinele vegetale, desi nu se considera a fi la fel de complexe ca si cele animale, stimuleaza functionarea in conditii optime a organismului fiind importante pentru o dieta sanatoasa, lipsita de carente ce ar putea pune in pericol echilibrul organismului. Este posibil sa obtinem cantitatea necesara de proteine numai din plante, combinand legume, nuci si cereale in timpul meselor. Insa va trebui sa consumam cu 20 – 25% mai multe proteine vegetale, fata de cele animale, pentru a ajunge sa obtinem beneficiile oferite de proteinele animale. In plus, trebuie sa acordam atentie la legume, deoarece au carbohidratii care impiedica pierderea in greutate. Surse de proteine vegetale: Seminte – canepa, chia, in, susan; Quinoa; Spirulina; Drojdie de bere inactiva ; Nuci, Migdale, Caju; Naut; Fasole; Linte; Orez brun; Mazare; Ciuperci; Soia; Fulgi – ovaz, secara, orz.

Concluzia este ca pe langa faptul ca proteinele contribuie la constuctia celulei, a tesuturilor si a organelor, proteinelor le-a fost atribuita si calitatea de “hrana muschilor” deoarece se considera ca muschii sunt constituiti in cea mai mare parte din aceste proteine, astfel incat calitatea muschilor este direct proportionala cu consumul de proteine.

Se recomanda ca gestionarea nutritiei pe durata activitatii sportive, atunci cand organismul este solicitat, sa revina specialistilor din medicina sportiva, care este o ramura medicala complexa si variata.

Ne vedem in sala de sport, mai energici si mai sanatosi!