Sarbatorile de iarna se apropie si noi ne-am gandit ca pentru psihicul nostru este bine sa ne oprim la un citat al lui Charlize Theron: “Sunt sigura ca exista femei care nu isi fac griji legate de ce sau cat mananca, dar eu nu ma numar printre ele. Pentru ca imi place sa mananc, insa fac foarte mult sport”.

Si uite asa am gasit o portita pentru a ne bucura de masa copioasa de Craciun!

Ca sa fim mai expliciti am tras si o concluzie: secretul pentru a ne bucura de o masa asa cum o visam, este ca miscarea pe care o executam sa arda mai multe calorii decat ce asimilam din macare. Noi numim aceasta abordare: deficit caloric = cate calorii mancam versus cate calorii ardem (caloriile sunt arse prin activitatea fizica si metabolism).

Desigur, nu trebuie sa ignorm combinatiile prin care ne luam acele calorii (cate proteine, carbohidrati, grasimi), pentru ca daca avem un deficit caloric, dar nu consumam suficiente proteine, o sa slabim dar o sa pierdem si din muschi, ceea ce este inestetic si noi binenteles ca ne dorim sa aratam bine. Important este sa consolidam in alimentatie acest deficit caloric printr-un echilibru, consumand variat.

Chiar daca uneori consumam dulciuri sau ocazional gustam divere alimente, greutatea corporala nu este afectata daca indeplinim conditia de deficit caloric, adica atunci cand consumam mai multe calorii este obligatoiriu sa crestem si nivelul de miscare fizica.

Trebuie insa sa tinem cont ca nu ne putem mentine in permanenta o forma fizica doar prin sport, organismul trebuie ajutat cu o alimentatie corecta si o hidratare optima. Trebuie sa gasim echilibru in tot ceea ce asimilam si consumam. De asemenea odihna nu trebuie sa lipseasca, linistea sufleteasca este esentiala pentru a ne face mai senini, iar buna dispozitie ne infrumuseteaza.

Lasand exceptiile la o parte, sa nu uitam ca greutatea ideala depinde in proportie de 60% de alimentatie, 30% fiind atribuiti miscarii iar 10% raman motivatiei. Daca gandim pe termen lung, fara o alimentatie corespunzatoare si o hidratare corecta, miscarea sportiva nu poate sa dea rezultate bune si frumoase.

Prin urmare: Eat Smart, Train Smart!