Oricat de dedicat ai fi sportului, mai devreme sau mai tarziu tot se va intampla: o sa lipsesti de la sala pentru o perioada mai lunga si o sa dai vina pe vacanta, pe serviciu, pe sarbatori, pe orice iti va veni la indemana, iar pana sa-ti dai bine seama de ce ai lipsit, conditia ta fizica va avea de suferit.

Nu este nevoie sa transformam orice pauza in tragedie: pana la urma, daca lipsesti de la cateva antrenamente nu este neaparat un motiv de ingrijorare, pentru ca si corpul tau poate avea nevoie de odihna si recuperare, insa ce trebuie sa tinem cont este ca daca pauza depaseste o saptamana, organismul are de suferit din punct de vedere al conditiei fizice.

Pauzele sunt bune pentru dezvoltarea musculaturii atat timp cat nu sunt foarte lungi. Daca pauza de o saptamana este acceptata (nu incurajata), atunci cand vorbim despre pauza de doua saptamani luam in calcul si repercusiunile. Renuntarea la antrenamente pentru mai mult de 14 zile poate reduce seminificativ performanta cardiovasculara si masa musculara, afectand si nivelul de rezistenta la insulina.

Sunt si moment cand pauza este obligatorie: atunci cand timp de 72 de ore febra si inflamatia nu scad sau atunci cand simti o oboseala care nu trece si nivelul de anternament scade, precum si recomandarile medicale. Pentru a nu intrerupe miscarea in totalitate, o strategie corecta ar fi aceea de a inlocui antrenamentele grele cu unele mai usoare: alergarea cu o plimbare cu bicicleta, sala de fitness cu exercitii de yoga/pilates sau alte variante care imbina miscarea cu relaxarea.

Daca lipsesti o perioada mai lunga de timp de la sala, va fi nevoie sa depui mai mult efort pentru a face antrenamentele pe care le faceai inainte de a lua o pauza.

Concluzionam ca daca nu mai mergi la sala pe durata sarbatorilor, o sa trebuiasca sa o iei de la zero si o sa ai nevoie de aproximativ o luna de zile pentru a ajunge la nivelul anterior pauzei.

Merita? Noi credem ca nu…

Pentru cei care nu au gasit inca scuza perfecta pentru lipsi de la miscare in preajma sarbatorilor, ne vedem in Alexandreea Club (conform programului).