Sfaturile din psihologia sportiva sunt utile atat spotivilor de performanta cat si celor care doresc sa-si imbunatateasca vitalitatea sau aspectul fizic prin miscare.

Pentru inceput, este important sa constientizezi ca pe langa forta fizica pe care o dobandesti prin miscare este nevoie sa dezvolti si forta psihica, care este cel putin la fel de importanta ca si cea fizica.

Pentru dezvoltarea masei musculare si a fortei fizice recomandam antrenorii individuali in spatele carora stau ani de pregatire si care pot sa va dea cele mai bune sfaturi personalizare pentru realizarea starii fizice dorite. Insa, pentru forta psihica, va sintetizam ma jos cateva sfaturi asupra carora va invitam sa reflectati.

  1. Stabileste-ti scopul! Ceea ce-ti doresti trebuie sa fie bine stabilit in mintea ta. Indiferenta ce-ti doresti, sa dai cateva kilograme jos sau sa obtii masa musculara, nu te abate de la scopul tau si nu-ti pierde increderea.
  2. Automotiveaza-te! Poti sa-ti ideplinesti scopul, ai tot ceea ce este necesar pentru a deveni ceea ce-ti doresti. Daca incepti sa te indoiesti cu privire la indeplinirea scopului, aminteste-ti ca trebuie sa te motivezi pozitiv si sa indepartezi nesiguranta prin cuvinte care te intaresc. Nu putem sa ne controlam toate gandurile dar putem sa le indepartam pe cele negative prin gandire pozitiva.
  3. Persevereaza! Cel mai probabil, nu-ti vei indeplini scopul atat de repede precum ai sperat si nu o sa fie usor sa ramai increzator atunci cand lucrurile nu merg asa cum ai vrea. Insa, sa nu uiti ca atitudinea ta pozitiva si starea buna de spirit te conduc spre victorie. Victoria este ceea ce tu-ti doresti sa obtii.
  4. Foloseste imagini mentale pozitive! Dimineata cand te privesti in oglinda, imagineaza-ti ca ai corpul dorit. Asculta muzica atunci cand te gandesti la scopul tau, muzica amplifica efectul exercitiilor de vizualizare.
  5. Depaseste starea de oboseala! Nivelul de efort din timpul antrenamentelor iti arata cat de repede poti sa ajungi la victorie. Cu cat suporti mai multa “durere” in timpul antrenamentelor cu atat iti atingi mai repede scopul.
  6. Acorda atentie refacerii! Exercitiile sunt acaparante daca sunt facute cum trebuie. Atunci cand finalizezi antrenamentul trebuie sa te detasezi usor. Supra-antrenamentul si timpul insuficient pentru refacere pot sa fie contraproductive.

Lucrurile bune nu se intampla peste noapte, asa ca ai rabdare si persevereaza spre indeplinirea scopului tau!