Daca esti un adept al vietii sanatoase si esti decis sa faci sport, trebuie sa fii constient ca alimentatia este si ea foarte importanta.

De ce? Pentru ca daca nu te alimentezi corespunzator, organismul tau nu face fata efortului pe care-l depui in timpul miscarii sportive.

Asa cum alimentatia nu este suficienta pentru o viata sanatoasa – pentru ca nu este suficient sa mananci sanatos daca esti sedentar si functiile organismului tau incetinesc, tot asa si sportul nu se poate face fara o alimentatie corespunzatoare – pentru ca daca nu te alimentezi corect, organismul cedeaza in fata miscarii.

Alimentatia si sportul sunt strans legate intre ele.

Secretul pentru un randament optim al organismului, consta in gasirea echilibrului perfect dintre alimenatie si miscare.

Fiecare dieta trebuie sa fie personalizata pentru fiecare organism. Pentru ca s-ar putea ca atunci cand urmam o dieta care a dat randament in cazul altei persoane, in cazul nostru sa nu functioneze. Acest lucru se intampla deoarece suntem diferiti si avem nevoie sa ne gasim propriul echilibru. Exista specialisti care ne pot ajuta cu indrumari, dar tot noi suntem cei care trebuie sa facem alegerea finala. Asadar, suntem nevoiti sa facem cunostinta cu noi intr-un mod mai profund.

O solutie pentru o viata activa cu un program foarte incarcat este sa jonglam cu timpii de exercitii si cu cei de servire a mesei. Daca facem sport, este recomandat sa nu avem stomacul gol, dar nici prea plin. Daca-l avem gol s-ar putea sa ne simtim rau pentru ca facand miscare organismul are nevoie de resurse, daca-l avem prea plin s-ar putea sa avem crampe, senzatie de greutate, oboseala si ulterior indigestie. Ideal este, ca inainte de sport sa sustinem organismul cu o gustare usoara. Cand vorbim de gustare usoara ne referim la: alune, nuci, iaurt, fructe proapete sau uscate dar intr-o cantitate rezonabila pentru a nu ne simti stomacul plin.

Dupa ce am terminam antrenamentul sportiv organismul se simte epuizat deoarece a consumat foarte multe resure. Pentru a-l readuce la starea de confort trebuie sa-l alimentam (fructele crude, uscate sau in coaja lemnoasa sunt de ajutor). Recomandarea este sa-l ajutam cu carbohidrati, asta dupa ce-l lasam timp de aproximativ o ora, sa se restabileasca energetic.

Mesele principale sunt foarte importante, pentru ca ne realimentam organismul intr-un mod mai complex.

Cartofii, pastele, painea si orezul sunt esentiale pentru suportul de carbohidrati care sunt o sursa primara de energie pentru organism.

Carnea, ouale, branzeturile si soia (pentru vegetarieni si nu numai) ne ofera cele mai bogate surse de proteine care sunt esentiale pentru refacerea tesuturilor.

Vitaminele, mineralele, grasimile sanatoase si fibrele le putem lua din fructele in coaja lemnoasa: migdale, nuci, fistic, caju, alune care sunt pline cu beneficii pentru organism.

Este bine de stiut ca persoanele care desfasoara activitati fizice mai intense, au nevoie si de o alimentatie mai bogata, mai ales in proteine. Binenteles ca acestea se pot lua direct din produsele nutritive, asa ca nu va recomandam sa va lasati tentati de a apela la suplimentele proteice care au alta natura.

Pe langa sport si alimentatie, care sunt atat de benefice unui organism, trebuie sa nu uitam de hidratare, consumul de apa fiind unul dintre cele mai importante aspect ale unui antrenament eficient. Atunci cand facem sport, organismul nostru elimina toxine prin transpiratie, asadar foloseste apa din organism. Pentru a restabili nivelul de hidratare noi trebuie sa ajutam organismul prin consumul necesar de apa.

Aici amintim ca ne referim la apa plata, “bauturile pentru sportivi” nu sunt recomandate daca avem o alimentatie corespunzatoare si facem sport intr-o masura modica. Pentru cei care-si suprasolicita organismul, aceste bauturi ajuta la restabilirea echilibrului datorita nivelului de zahar si sare pe care le contin.

Atentie la bauturile care contin cofeina, aceste duc spre deshidratare, organismul solicitand mai multa apa in cazul consumatorilor de cafea sau a produselor asemanatoare.

Atunci cand organismul nostru este alimentat corect, miscarea sportiva este benefica din mai multe privinte: ne creste imunitatea si buna dispozitie, ne face mai sanatosi si mai aratosi, devenim mai energici si mai isteti, mai spontani si zambareti.

Ne vedem in Alexandreea Club, unde specialistii nostri va stau la dispozitie pentru a va ajuta cu cele mai bune indrumari!