Aflandu-ne in luna Martie, vestitoarea primaverii si luna femeii, ne-am gandit sa scriem un articol dedicat bineinteles femeilor, dar care ar putea sa le fie de folos si barbatilor daca-l citesc cu atentie.

Ca sa ne raportam la femeie, am privit aspura oamenilor in general si nu a fost greu sa remarcam ca barbatul si femeia se pot masura fara nicio problema din punct de vedere intelectual si profesional. Insa, privind pe o latura mai diferita, am remarcat ca femeia nu se poate masura cu barbatul din punct de vedere fizic. Femeia are o constructie mai fina, mai gratioasa, este mai delicata, cu o rezistenta mai scazuta si mai firava. Aceste constructii diferite ale femeii, nu sunt defecte, trasaturile fiind foarte bine proportionate si compensate cu alte calitati (la fel de puternice ca si forta fizica masculina) cum sunt indemnarea, priceperea, rabdarea si perseverenta.

Asadar, dragi femei, sa nu cerem de la noi ceea ce nu putem sa ne oferim: o forta fizica egala cu a barbatilor. Avem alte calitati care compenseaza forta fizica si trebuie sa profitam de ele. Putem sa participam cu barbatii in procesul muncii, dar nu putem sa le invingem forta fizica si nici nu avem aceasta nevoie. Calitatile noastre, care compenseaza forta fizica, nu cer sa fim puternice fizic, cer sa ne folosim de calitatile cu care am fost inzestrate.

In ceea ce priveste sportul, precum si in orice activitate care solicita forta, femeile trebuie sa nu uite ca sunt femei, iar solicitarea fizica trebuie sa fie adaptata trupului de femeie.

Trebuie sa-si aduca aminte ca sportul nu dauneaza trupului atunci cand este practicat corespunzator. Sportul intareste si infrumuseteaza femeia, scoate in evidenta formele si face femeia mai gratioasa daca este adaptat propriilor forte si propriului stil de viata.

Femeile trebuie sa tina cont de statura, care in general este mai mica decat a barbatilor, spatele mai mic si umerii mai ingusti, bustul mai lung, talia mai subtire, soldurile mai proemintente si mai dezvoltate. Oasele femeilor sunt mai fragile, coloana vertebrala mai arcuita, cutia toracica mai mica. Asadar, oricat ne-am dori noi sa fim la fel, suntem diferite din punct de vedere fizic si nu trebuie sa tinem pasul cu barbatii. Ei sunt forta fizica, noi suntem forta psihica. Sa facem din miscarea sportiva o activitatea frumoasa, nu epuizanta.

Pentru ca tesutul adipos este mai abundent la femei, ele sunt mai gratioase, iar pentru ca musculutarura reprezinta o parte mai redusa din organismul feminin, fata de cat reprezinta intr-un trup masculin, femeia trebuie sa se concentreze mai putin pe exercitiile de muscultaura.

Inima femeii este mai mica si bate mai repede, volumul de sange aflat in circulatie fiind mai mic, asadar rezitenta fizica a femeii este mai redusa. Vasele de sange sunt mai fragile, globulele rosii sunt mai putine, ce sa mai vorbim si de cantitatea de sange pe care femeia trebuie sa o reinnoiasca lunar, toate indeamna spre un tip de miscare mai lent, nu in forta.

Aparatul respirator al femeilor se caracterizeaza printr-o frecventa mai mare a respiratiilor cu o amplitudine mai mica. Femeile au un sistem nervos mai sensibil care le face mai impulsive, fiind indemnate spre un tip de miscare sportiva mai relaxant, nu extenuant.

Lasand la o parte forta, femeile au fost izestrate cu alte calitati care compenseaza si acopera aceste diferente fizice. Femeile au o vointa de fier, se concentreaza mult mai bine, sunt perseverente si devotate. Au o inteligenta vie si o putere de atentie care pot sa duca la realizari uimitoare. Au o atentie distributiva si pot sa savarseasca mai multe lucruri simultan.

Desi forta fizica a unei femei este mai scazuta decat a unui barbat, se compenseaza prin indemnare si forta psihica, ceea ce face ca echilibrul sa fie perfect in specia umana. Atat femeile cat si barbatii sunt de neinlocuit, nu trebuie sa existe o lupta intre puteri, trebuie sa se foloseasca fiecare de puterile cu care a fost inzestrat pentru a crea armonie.

Asadar, dragi femei, este important sa facem miscare, nu pentru o forta fizica, ci mai degraba pentru o forta psihica, pentru a ne mentine gratia, frumusetea, mintea limpede, indemanarea, perspicacitatea si feminitatea din noi.

Este foarte frumos ca dupa o zi de munca si indatoriri casnice sa ne relaxam intr-un fotoliu confortabil, dar este in plus si benefic daca gasim o ramura sportiva care sa ne placa si sa practicam miscarea sportiva pentru a ne mentine frumusetea si pentru a ne intari sanatatea.

Dragi mamici, obisnuiti-va copiii sa faca sport, nu trebuie sa fie de performanta si nici de competitie, este important sa simtim noi si sa transmitem mai departe iubirea fata de miscarea sportiva si bucuria practicarii acesteia.

La multi ani, femeie!

O primavara frumoasa, dragi oameni!

Ne vedem in Alexandreea Club Fitness & Spa!